A&C 2009 Koireis naar Japan - Dag 4

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C 2009 koireis naar Japan

Dag 1 - Dag 2 - Dag 3 - Dag 4 - Dag 5 - Dag 6 - Dag 7 - Dag 8

Na een heerlijke nachtrust en vol frisse moed gaan we op weg naar onze tweede afspraak met Choguro. Zoals eerder gezegd kweekt Choguro ook andere variŽteiten. Een daarvan is de Beni Kikokuryu. Voor deze soort krijgt zijn naam langzaam maar zeker de zelfde bekendheid als voor de Platinum Ogon.

Ook op de Koishows vallen Beni Kikokuryu steeds meer in de prijzen. Daarom had ik een paar dagen geleden ook gevraagd of ik er enkele mocht uitzoeken. Zijn eerste woorden toen waren: ”als het er maar niet teveel zijn”. Tegen beter weten in hoop dat hij dat vergeten is.

Maar helaas werd dit meteen duidelijk toen ik met selecteren begon. Al na de derde vis had ik twee van deze Beni Kikokuryu erbij zitten terwijl ik een ontevreden geluid hoorde van de kant van Choguro. Ik keek hem even aan en knikte bevestigend. Hierna heb ik zo’n beetje twee derde Platinum Ogon geschept en dan weer eens een Kikusui of Kikokuryu en af en toe weer eens een Beni Kikokuryu. Dit bleek te werken en we konden ons dan ook met zijn instemming door de vijver heen werken.

Dit gaat trouwens vaak bij kleinere vissen op de volgende manier. De kweker (in dit geval Choguro ) maakt twee bakken klaar, waarvan een geheel gevuld is met water.

In de andere bowl zit beduidend minder water met een paar luchtsteentjes. Deze is voor de uiteindelijk geselecteerde vissen. Vervolgens schept men uit de vijver een net met vissen die dan, nog in het net, op de geheel met water gevulde bak worden gelegd.

Hierdoor zitten de vissen nog altijd in het schepnet, maar toch onder water. Hierdoor kun je dan gemakkelijk zien wat zich in het schepnet bevindt en de vissen die je bevallen eruit halen.

 

Natuurlijk selecteer je op deze manier meer vissen dan je uiteindelijk wilt houden. Als je zodoende je jezelf eenmaal door de vijver hebt gewerkt worden de vissen bekeken. Ook deze keer was het niet anders. Uiteindelijk selecteerde ik 40 vissen en vroeg naar de prijs. Je moet namelijk weten dat er andere regels gelden voor het selecteren van visjes welke normaal gesproken niet verkocht worden.

Omdat er in de vijvers veel vissen zitten die nogal uiteen kunnen lopen qua prijs kan de prijs van de vissen ook pas achteraf bepaald worden. Zo ging het nu dus ook; Choguro noemde een behoorlijk stevige prijs. Ik vroeg hem uiteindelijk naar de reden hiervan waarop hij zei: ”Tategoi andere prijs” en ook enkele vissen aanwees.

Met andere woorden er zaten enkele vissen tussen die de prijs van de anderen enorm opdreef. Omdat ik echter ook niet deze 40 vissen wilde hebben, maar slechts de beste 10 Š 15 vroeg ik hem om dan deze eruit te halen. Choguro dacht dat ik deze niet wilde en nam een kleine andere bowl en schepte een aantal vissen uit de geselecteerde bak.

Hij verwachte daarna eigenlijk dat ik een prijs wilde weten voor de overgebleven vissen. Ik had echter iets anders in gedachten. Niemand kan natuurlijk de vissen beter selecteren dan de kweker zelf. Zeker als hij denkt dat hij de beste eruit moet halen omdat dit de prijs teveel opdrijft.

Dus keek hij behoorlijk verwonderd toen ik hem naar de prijs vroeg van de vissen die hij net zelf eruit geselecteerd had. Hij keek mij eerst even aan alsof hij het niet goed verstaan had en ik vroeg dus nogmaals hetzelfde. Er verscheen een lach op zijn gezicht en hij vertelde in enkele korte woorden dat hem dit tot nu toe nog nooit overkomen was. Hij vond het echter schijnbaar zo leuk dat hij hierop toch lachend inging.

Met andere woorden enkele zeer hoge kwaliteit kleine Platinum Ogon en Beni Kikokuryu verwisselden van eigenaar en gaan begin april richting Grubbenvorst.

Choguro
Beni Kikokuryu 1

Choguro
Beni Kikokuryu 2
Choguro
Beni Kikokuryu 3
Choguro
Beni en Platinum mix.

Na een snel kopje koffie zijn we daarna op weg gegaan naar een klein restaurantje in de bergen om wat te eten. Een snelle hap, want tijd kost geld en vooral gewoon teveel tijd. Na een half uurtje waren we al weer op weg naar de volgende afspraak. Deze was bij Hirasawa en zijn zoon Maruhiro.

We hadden een paar dagen geleden afgesproken dat zij voor ons wat speciaals zouden selecteren en dat we ook zelf uit de Nisai Tategoi enkele vissen konden selecteren. Zoals altijd bij Hirasawa is eerst bijkletsen belangrijker dan zaken doen. Dus een kopje koffie en de nodige vriendelijkheid werd ons al tegemoet geworpen.

Na een klein half uurtje en veel gelach was het dan ook tijd om de vissen die Maruhiro had meegenomen te bekijken. Hij had gezegd een 20-tal zeer bijzondere kwaliteit Tosai mee te nemen. En als Maruhiro zegt dat hij kwaliteit meeneemt dan kun je daar eigenlijk altijd wel van uitgaan. Ook deze keer was het weer gewoon feest om een klein aantal van zijn hoogste kwaliteit te zien.

Omdat ik op de eerste dag ook al zo weg was geweest van de Ginrin Shiro Utsuri had hij er nu ťťn in het klein meegenomen die naar zijn zeggen gelijk in kwaliteit was. Ik kan in ieder geval zeggen dat dit de eerste vis was die in mijn wensbowl ging. De tweede was een zeldzaam mooie Tancho Ochiba. De derde was een Shiro Utsuri en de vierde was een... Kijk zelf maar even om te zien welke zeldzaam mooie vissen we meenemen naar Grubbenvorst.

Hirasawa
Ginrin Kohaku
Hirasawa
Sanke 1
Hirasawa
Sanke 2
Hirasawa
Kohaku 1
Hirasawa
Shiro Utsuri 1
Hirasawa
Shiro Utsuri 2
Hirasawa
Ginrin Tancho Ochiba
Hirasawa
Ginrin Shiro Utsuri

Er zwommen bij Maruhiro ook nog enkele laat-gekweekte vissen van 2007 in zijn koihuis. Hiervan bowlden we er ook nog vier waarvan er twee naar Leo gaan en de Ginrin Maruten Sanke en de Ginrin Showa mee komen naar Grubbenvorst.

Hirasawa
Ginrin Maruten Sanke
Hirasawa
Ginrin Showa
Hirasawa
Showa
Hirasawa
Kohaku 2

Hierna was het tijd om naar Hirasawa zijn top Nisai te gaan. Hirasawa vroeg ons waar we voor geinteresseerd waren en als ik zo in de vijver keek zei ik lachend in alles……. Hij lachte op zijn bekende manier terug en intussen vulde zijn zoon al een bowl met water.

Terwijl ik door de bak gluurde viel me een vier-stappen Kohaku op die ik dan ook meteen aanwees. Hmmmm klonk er door de lucht en vervolgens mijn oren in. Iets wat Hirasawa doet als het wat moeilijker wordt. Toch werd de vis gebowld en even door ons bekeken of er geen beschadigingen waren of andere eventueel storende elementen die je vaak niet ziet als er enkele honderden vissen door elkaar zwemmen. Nee, puntgaaf en een juweeltje waarvan ik al wist dat deze ook wat ging kosten. Maar als je voor dit soort vissen gaat moet je ook niet zeuren.

Dus weer verder kijken in de bak en de volgende Kohaku kwam naar boven. Nu een twee-stappen met een geweldige kop en body. Ook aan deze vis was niets op te merken dus nummer twee was ook gevonden. Nu viel me een Sanke op met een zeer mooie huidkwaliteit en tekening. Ik weet het is eentonig om te horen, maar ook om te zeggen en te schrijven. Maar wat mag men anders verwachten van de top Nisai van een kweker zoals Hirasawa. De vierde Sanke volgde al snel en hier vertel ik weinig over behalve dan dat de foto denk ik genoeg zegt.
 

Hirasawa
Kohaku 3
Hirasawa
Kohaku 4
Hirasawa
Sanke 3
Hirasawa
Sanke 4

 

Daarna was er nog wat tijd over om terug te gaan naar Yagenji. Hier had ik gisteren te weinig tijd voor, maar nu wilde ik toch graag even enkele topvisjes aan mijn lijst toevoegen wat gisteren niet gelukt was.

Ik kan nu nog een heel stuk schrijven over hoe dit gegaan is, maar hier hebben we een jarige en vanavond dus een feestje waar ook wat kwekers bij zijn.
 

Ik laat jullie dus achter met de woorden kijk geniet en oordeel zelf.


 

Yagenji
Kohaku 1
Yagenji
Kohaku 2
Yagenji
Kohaku 3
Yagenji
Kohaku 4
Yagenji
Kohaku 5
Yagenji
Kohaku 6
Yagenji
Showa
Yagenji
Tancho Showa

Hier trouwens iets wat we niet vaak zien en wat ik jullie toch niet wilde onthouden. De foto die jullie hier zien is van de ouderdieren van Yagenji. Deze aanblik zal me nog heel lang bijblijven. Voor de mensen van de Challenge, morgen is er waarschijnlijk weer nieuws.


lees verder...