A&C 2009 Koireis naar Japan - Dag 3

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C 2009 koireis naar Japan

Dag 1 - Dag 2 - Dag 3 - Dag 4 - Dag 5 - Dag 6 - Dag 7 - Dag 8

(Voor de NVN meelezers, helaas had ik het verslag met foto's met 6 uur vertraging in mijn mailbox. Bij deze om 24:00 uur de langwachte eerste challenge vissen.)

Vandaag bijna verslapen maar gelukkig werkte de innerwendige wekker goed en waren we nog net uit bed. Nog even tijd om onder de douche te springen en een snee brood achterover te slaan. Koffie krijgen we dadelijk toch wel bij Seki Guchi (alsof we daar alle tijd voor hebben als we in het koihuis binnen lopen).

 

Als de vissen weer zijn zoals afgelopen jaar kan de koffie ook nog wel even wachten, dus de auto in en rijden maar. Het is overigens eigenlijk wel een stukje verder als de andere kwekers die veel dichter bij ons hotel hun Koihuis en vaak ook woonhuis hebben.

De meeste kwekers wonen overigens bij of in ieder geval zeer dicht bij hun Koihuis. Hierdoor is het veel gemakkelijker om de drukke werkzaamheden te verzetten. Denk daarbij bijvoorbeeld alleen maar eens aan het selecteren. Ook het ontvangen van gasten is dan beduidend eenvoudiger.

Ook zie je vaak bij het Koihuis enkele kleinere mudponds liggen, deze worden vaak gebruikt voor de Tosai. Hiernaast zie je een Koihuis met op de voorgrond een vijver met 'n Tategoi ervoor.

 

 

Na een kleine drie kwartier kwamen we bij Seki Guchi aan en troffen ze terwijl ze al bezig waren met het afslepen van de binnenvijver.

Het water is trouwens in dit Koihuis altijd rond de 20 graden en ook als je buiten het Koihuis kijkt zie je hier enkele dampende vijvers in de openlucht. Deze en ook de binnenvijvers worden namelijk voorzien van een warmwater bron die constant 20 graden water levert. Ideaal natuurlijk om de beste Tosai te laten doorgroeien.

Buiten zie je echter zeer vele Yamabuki zwemmen. Enkele van deze vijvers worden namelijk door andere kwekers afgehuurd.


Binnen vind je echter zo goed als alleen maar Showa. En de kwaliteit en groei liegt er niet om. Jumbo Tosai van zes ą zeven maanden oud en tussen de 30 en 40 cm groot. We lopen dus eigenlijk een grote snoepwinkel binnen.

Na de welkomsgroet, die altijd voor de werkzaamheden en het zaken doen gaat, staan we al met een net in de hand om in alle rust de geselecteerde vissen te bekijken. Voordeel was wel dat ze twee netten hadden gemaakt met daarin vissen welke al waren voorgeselecteerd op prijs. Nadeel is dan wel altijd dat de vissen in het ene net twee keer zo duur zijn als in het andere net. Eerst even kijken en toen toch maar beginnen met de duurste selectie. Hier haalde ik uiteindelijk vijf Showa uit die ik dankbaar en met enige trots mee neem naar Grubbenvorst.

Hierna door naar het net met de iets mindere kwaliteit. Het verschil is klein maar toch aanwezig. Sommige vissen in dit net waren in kwaliteit maar een heel klein stapje verwijderd van de andere die we al uitgezocht hadden. Toch was het niet gemakkelijk om ook hier uiteindelijk zes vissen uit te halen.

Seki Guchi
Showa 1

Seki Guchi
Showa 2
Seki Guchi
Showa 3
Seki Guchi
Showa 4
Seki Guchi
Showa 5

Seki Guchi
Showa 6

Seki Guchi
Showa 7
Seki Guchi
Showa 8
Seki Guchi
Showa 9
Seki Guchi
Showa 10

 

Dus na een totaal aantal van elf vissen dacht Seki Guchi dat we klaar waren. We hadden echter af en toe in de naastliggende vijver gekeken, waar top koi rondzwommen. Vol trots begonnen de twee broers over deze vissen te praten en voordat ik het zelf in de gaten had vroeg ik of ze hier enkele vissen van verkopen wilden.

Het was meteen even stil voordat er gevraagd werd welke ik dan zou willen. Veel sneller overigens als ik verwacht had. (Ik had trouwens eerder een resoluut nee verwacht.) Na een tijdje in de bak gekeken te hebben wees ik twee vissen aan. Eén voor Leo die natuurlijk ook graag deze unieke kans wilde benutten om aan de echte top te komen en één voor mij. Het was namelijk wel al heel duidelijk gemaakt dat het er maar twee mochten zijn.

De twee die ik echter uitzocht waren dan ook wel van een kwaliteit waar iedere echte liefhebber van begint te watertanden. Geniet van enkele vissen die een Japanreis echt de moeite waard maken.

Seki Guchi
Top Showa 1

Seki Guchi
Top Showa 2

Hierna zijn we nog een hele tijd bezig geweest om wat meer te weten te komen over hun bloedlijn en ook de eventuele veranderingen en vorderingen die zij nog in willen doorvoeren om de kenmerken van hun Koi maar hun ook visie te versterken.

Volgend jaar kunnen we overigens ook Sanke en Kohaku bij Seki Guchi verwachten. Dit omdat hij enkele nieuwe ouderdieren heeft aangekocht die na het zien van de foto’s van deze vissen wel eens voor zeer veelbelovende nakomelingen zullen zorgen. In ieder geval iets om echt naar uit te kijken volgend jaar. Zeker ook omdat je nu ooggetuige bent van het ontstaan van een nieuwe kweeklijn.

Inmiddels weet ik dat Seki Guchi naar Nederland komt tijdens de Koidagen van Koi 2000.We hebben dan ook meteen de afspraak gemaakt dat we dan voor de verandering, tijdens hun bezoek aan Nederland, eens door onze kweek zullen lopen. Hierop verheugen wij ons nu al.

Na een lang uitgesteld kopje koffie zijn we met naar Yagenji vertrokken. Hier kom ik eigenlijk al jaren en omdat de tijd bij Seki Guchi toch langer in beslag had genomen als we hadden verwacht was de dag erg kort om te gaan selecteren.
We spraken dan ook af om dit uit te stellen voor een volgende dag. Af en toe duurt het selecteren veel langer en nemen de gesprekken die je hier voert veel tijd in beslag. Hierdoor leer en zie je wel veel maar de dagen zijn dan ook zo voorbij. Toch wilde Yagenji nog even enkele Tategoi laten zien en we liepen dan ook met hem mee naar het andere Koihuis.


  

Hier zag ik veel vissen waar ik graag in wilde gaan neuzen. Een bak in het bijzonder viel me op. Echter met een andere gedachte. Het is namelijk zo dat er wat vissen mee uitgezocht moeten worden voor een Koi challenge. Dit kwam tot stand via het Koiforum van de NVN.

De gedachte hierachter kwam van iemand die vrolijk op het forum schreef dat ik naar Japan ging en of het niet leuk zou zijn om eens een Challenge te gaan doen met vissen die ik hiervoor uit moest zoeken. Deze Challenge houdt in dat de vissen twee jaar gevolgd worden in zowel het forum als ook het NVN lijfblad. De mensen die hieraan mee wilden doen konden zich via het forum inschrijven.

Om een lang verhaal kort te maken heb ik voorgesteld om dit op een non-profit basis te doen. Ik had echter niet verwacht om uit verschillende variėteiten 35 vissen te moeten uitzoeken. Nu ik hier echter voor deze bak stond was voor mij het eerste gedeelte van de challenge begonnen. Namelijk de eerste serie Shiro Utsuri. Na een kort gesprek met Yagenji was hij hierin zeer meedenkend. Als ik voor de andere nog te vinden variėteiten dezelfde medewerking krijg ziet de Challenge er zelfs beter uit als ik had durven hopen. Voor de mensen van de Challenge Shiro Utsuri, hier zijn ze dan...

lees verder...