A&C Koi - Wondbehandeling van Koi

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C Koi - Genezigingsprocessen van zieke en gewonde Koi: Wondbehandeling

Tijdens een van de A&C Koi cursussen is de behandeling van een Koi met een grote verwonding gestart (zie onderstaande foto's) en besproken. Het genezingsproces is daarna gedurende een aantal weken gevolgd. Voor de geÔnteresseerden kan ik meedelen dat de behandeling van de verwonding is uitgevoerd zonder gebruik te maken van antibioticum. Uitsluitend een natuurlijke werkwijze en een aantal alternatieve geneesmiddelen zijn voor de genezing van deze Koi gebruikt.

     

Wondbehandeling en genezing Koi - 1e dag na de behandeling.

Zie de onderstaande foto's welke acht dagen na de behandeling genomen zijn. Hierop is al duidelijk te zien dat het omliggende weefsel met een beginnende laag afgedekt is. Deze laag wordt dikker en sterker waarna uiteindelijk vast weefsel ontstaat. Bij dit beginnende laagje weefsel is het verdere herstel dan ook alleen nog een kwestie van tijd.

Het hart van de ontsteking is nog een keer schoongemaakt. En zoals het er nu uitziet is de vis op weg naar een volledig herstel. Hierbij kan ik u nogmaals zeggen dat er nog altijd geen antibioticum is gebruikt. Echter wel SCHOON WATER zoals besproken.

                               

Wondbehandeling en genezing Koi - 8e dag na de behandeling.

Weer een week verder en zoals je onderstaand kunt zien is de wond zeer goed aan het genezen. De nieuwe opperhuid ligt bijna over het totale oppervlak van de wond. Je kunt nu ook duidelijk zien wat ik vorige week al aanhaalde dat de laag die vorige week nog dun was nu steeds dikker en vaster van structuur is geworden en inmiddels ook het laatst overgebleven open wondgedeelte heeft bedekt.

De iets opstaande huid welke vorige week nog zichtbaar was, is ondertussen ook gaan liggen waardoor nieuwe infecties bijna geen kans meer krijgen, omdat vuil en bacteriŽn er geen invloed meer op kunnen hebben. Je kunt er nu vrijwel zeker van zijn dat de wond geheel zal genezen en, hoewel er een groot litteken achter zal blijven, de Koi dus nog altijd daar is waar hij thuishoort "namelijk in het land der levenden". Hierdoor hoop ik duidelijk gemaakt te hebben dat indien een grote wond goed behandeld wordt dit geen of weinig redenen heeft om niet goed te genezen.

     

Wondbehandeling en genezing Koi - 15e dag na de behandeling.

Het is veelal gemakkelijk om te zeggen dat de vis genezen is, het is echter veel moeilijker om dit ook daadwerkelijk aan te tonen en met bewijzen te staven. Daarom heb ik gekozen om deze Koi tijdens een van onze cursussen te behandelen en deze tijdens het genezingsproces te volgen. Dat dit geen makkelijke wond was is wel duidelijk te zien op de eerste foto’s, maar het betekent wel dat eerder ontdekte kleinere wonden een nog veel grotere kans op volledige en welhaast onzichtbare genezing hebben.

De door velen toegepast methode om gepast en ongepast injecties met antibioticum te geven kan vaak meer schade berokkenen als lief is. Men vergeet hierbij vaak dat antibioticum een zeer agressieve stof is die eigenlijk alleen gebruikt dient te worden indien dit echt nodig is. Dat het gebruik van antibioticum echter niet altijd nodig is heb ik geprobeerd te verduidelijken aan de hand van deze reportage. Hiermee wil ik niet zeggen dat het gebruik van een antibioticum nooit nodig is maar doe dit alleen indien de vis zelf niet genoeg afweer en herstel op kan bouwen waardoor het gebruik van een antibioticum ter ondersteuning noodzakelijk is.

Een paar dagen na de natuurlijke wondbehandeling kan men al aan de vis zien of de behandeling aangeslagen is of niet. Zoniet is er in de regel nog altijd voldoende tijd om het gebruik van een antibioticum te overwegen. Uiteindelijk is na onze methode van wondbehandeling de kans en de snelheid waarmee resistentie tegen een antibioticum optreedt beduidend veel minder en hierdoor blijft en wordt de Koi populatie ook veel sterker en vooral gezonder. Tot nu toe kunnen wij dan ook met een gerust hart stellen dat een Koi die op natuurlijke wijze herstelt veel meer antistoffen in zich heeft opgebouwd waardoor hij veel beter immuun is tegen nieuwe aanvallen van buitenaf.

Dat een al dan niet ontstoken wond goed schoongemaakt moet worden spreekt voor zich, omdat het beschadigde weefsel anders geen enkele kans heeft tot herstel. Door het gebruik van diverse actieve kruiden en het gebruik van Tea Tree Oil in samenwerking met een goede kwaliteit Propolis en vooral ook schoon water kan men vele infecties welke Koi kunnen hebben in de kiem smoren voordat de vis zozeer verzwakt is dat de inwendige organen te zeer negatief belast worden.

Een te zwaar belaste vis is zelfs na herstel meestal een zwakke schakel in zijn leefomgeving en wordt daardoor een risicofactor voor de mede vijverbewoners. Vaak wordt ook het gebrek aan mineralen, sporenelementen, vitamines, enzymen enz. vergeten. Dat een vijver deze essentiŽle bouwstenen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren is de veel kouhouders onder ons jammer genoeg nog niet voldoende duidelijk.

Dat een natuurwater constant voorzien word van deze zo belangrijke en essentiŽle stoffen door middel van de bodemgesteldheid komt omdat deze in constante uitwisseling staat met de natuur. In onze vijvers is dat jammer genoeg niet het geval. Door het gebruik van een materiaal om het water binnen te houden sluit men wel meteen de vijver af van de positieve ontwikkelingen welke de natuur te bieden heeft. Er kan namelijk geen uitwisseling meer plaatsvinden door de bodem.

Met andere woorden de vijver wordt afhankelijk van wat wij ermee doen. Alle goede stoffen worden in de regel in record tempo opgenomen en de vervanging ervan is vaak ver te zoeken. We weten allemaal dat de Koi in Japan in de mudponds zo mooi zijn door de natuurlijke mineralen en sporenelementen die van nature uit aanwezig zijn. Waarom dan niet zorgen dat dit ook zo is in onze eigen vertrouwde vijvers en mede hierdoor eventuele aandoeningen en problemen enorm te reduceren.

Wat opvalt ook is dat door het gebruik en regelmatige aanvulling van alle noodzakelijke stoffen de groei en kleurbehoud van de Koi vele malen beter is dan zonder regelmatig gebruik. Als A&C zijn wij in staat om de benodigde stoffen in grote hoeveelheden in te kopen waardoor uw kostenplaatje beperkter kan worden.

Voor koiliefhebbers die geÔnteresseerd zijn in onze methode van wondbehandeling en genezingprocedure geven wij cursussen. Deze vinden echter altijd plaats als wij bij A&C ook daadwerkelijk vissen hebben welke gevolgd kunnen worden tijdens het genezingsproces. Omdat wij alleen met kleine groepen werken en daardoor ook ruim de tijd hebben voor een individuele begeleiding is het echter wel gewenst om zich voor deelname vooraf aan te melden.

Inmiddels zijn we 57 dagen verder in de behandeling en zoals je kunt zien is de vis inmiddels genezen en er verschijnt het pigment ook al weer pigment op de wond.

Met deze serie hoop ik duidelijk gemaakt te hebben dat er veel fout kan gaan in onze koiwereld. Dit betekent echter niet dat het altijd fout moet gaan, een Koi kan veel meer hebben als we vaak denken.

Ook het gebruik en nog vaker misbruik van antibioticum is een steeds groter wordend probleem. Kuren die geen kuren zijn en behandelingen die geen behandelend effect hebben steken steeds meer de kop op en worden ons haast in de handen gedrukt.

Hierdoor zal er in toenemende mater resistentie optreden. Meestal wordt er verkeerd gereageerd op bacteriŽle infecties en ook wordt er niet naar de bron van het probleem gekeken.

 

Er zijn twee groepen bacteriŽn, waarvan de een Commensalen heet en de ander Pathogenen. Commensalen zijn permanent op Koi aanwezig en leven van de afvalstoffen van hun gastheer.

De commensalen zijn echter niet lichaamseigen en stimuleren hierdoor continue het immuunsysteem. Hierdoor blijft dit actief en worden er constant specifieke afweerstoffen aangemaakt, welke er voor zorgen dat deze bacteriŽn niet binnen kunnen dringen. Deze bacteriŽn zijn vaak lichaamsgebonden door hun specifieke eigenschappen.

Pathogene echter, zijn ziekteverwekkers en richten dus direct schade aan indien zij een goede voedingsbodem hebben gevonden. Er is echter veel nodig om de hiervoor juiste omstandigheid te creŽren.

Wondbehandeling en genezing Koi 57e dag na de behandeling.

Vaak lijkt het dat onze Koi zeer gevoelig zijn voor deze aanvallen en dat al snel de juiste omstandigheden ontstaan voor een groot aantal van ziekteverwekkers. Hier gaat echter veel aan vooraf en helaas herkennen wij de daarbij behorende symptomen vaak veel te laat. Tevens vergeten hierbij ook dat we, voorafgaand aan het antibioticatijdperk, afhankelijk waren van ons eigen gestel. In het tempo waarin resistentie optreedt zal dit waarschijnlijk binnen afzienbare tijd ook weer van toepassing.

Niet voor niets beroepen veel wetenschappers en onderzoekers zich op hun woorden: "let op: niets en vooral antibioticum is eeuwig durend. Hiermee wordt bedoeld dat het steeds moeilijker wordt om geschikt antibioticum te ontwikkelen in deze strijd tegen de tijd.

De resistentie bacteriŽle groepen beginnen langzaam maar zeker steeds meer de overhand te krijgen. Dit wordt helaas veelal door ons zelf veroorzaakt en moeten we ons gaan afvragen hoelang het nog goed kan gaan met iets waar ongecontroleerd mee omgesprongen wordt. Jammer genoeg is er nergens meer ongecontroleerd en professioneel gebruik in antibioticum als in onze sierviswereld en met name Koiwereld.

Wat doen wij namelijk? De vis ziet er niet goed uit of de vis heeft een wondje of de vis is …………… SPUITEN !!!!!!!!!
De consequentie hiervan is echter dat we op de snelst mogelijke manier resistentie opbouwen tegen alle voorkomende antibiotica, welke wordt ingezet om onze Koi gezond te houden.

Als het spuiten op een verantwoorde wijze gebeurd dan is dat tot daar aan toe, maar iedereen weet dat als men bij een dokter komt en een kuur krijgt deze geheel afgemaakt moet worden. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat ook de laatste ziekteverwekkers zeer weinig kans hebben tot overleven en dus met andere woorden geen resistentie op kunnen bouwen tegen het gebruikte middel. Is dit dan ook niet logisch dat wij bij onze vissen niet anders mogen en moeten denken. Een eenmalig antibioticum geeft altijd als resultaat dat er ziekteverwekkers overblijven die zich beter gewapend zullen hebben tegen onze aanval om ze te vernietigen.

Uit eigen ervaring weten we dat genezing vaak komt door het gebruik van medicijnen. Maar wat we meestal niet weten is dat de genezing meestal komt door ons eigen immuunsysteem zonder het gebruik van medicijnen. Vaak worden kleine infecties opgelost door zogenaamde antimicrobiŽle stoffen die de Koi aanmaakt. Deze stoffen hebben de eigenschap dat zij zowel weefsel als vloeistofgebonden kunnen zijn. Dit betekent dat zij eventuele infecties meteen kunnen bestrijden op welhaast elke denkbare plaats. Hiernaast hebben we nog de witte bloedlichaampjes die in het bloed circuleren en op hun geheel eigen wijze hetzelfde doen inwendig in het lichaam.

Het grote bijkomende probleem wat wij doen is het nemen van een breedspectrum antibiotica. Breedspectrum betekend actief zijn tegen een breed scala aan bacteriŽn. Dit betekent dat bij ondeskundig gebruik niet een maar diverse stammen bacteriŽn resistentie opbouwen. Dat dit uiteindelijk zal lijden tot nog snellere resistentie in de Koiwereld, moge duidelijk zijn. Ook mag men niet vergeten dat antibiotica geen ziekte bestrijdt, maar alleen bacteriŽn.

Gebruik indien het nodig is alleen specifieke smalspectrum antibiotica. Deze zijn gericht tegen de groep bacteriŽn die men wil aanvallen en laten de rest ongemoeid. Verder mag nooit vergeten worden dat antibiotica zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Het dood namelijk ook de lichaamseigen flora en creŽert daardoor vele andere bijkomende problemen zoals voornamelijk herstel. Vergeet nooit dat ook het antibiotica weer afgebroken moet worden en hiervoor ook energie nodig is.

Indien men een wondje ziet op een Koi begin dan niet meteen de spuit of de telefoon te zoeken, maar behandel de vis eerst eens eenvoudig door de wond schoon te maken. Spuit er dan eventueel een laagje Propolis over en plaats de vis in schoon water. Veelal doet de natuur de rest zonder dat hier het gebruik van antibioticum aan vast zit. Schoon water betekent een schone omgeving zonder vuildeeltjes die de infectie weer kunnen voeden. Ververs daarom elke 2e dag het water en vervang dit met water van dezelfde temperatuur. Houdt deze temperatuur op ongeveer 26 graden Celsius. U zult nog vaak verbaasd staan te kijken van het zelfherstellend vermogen van de natuur.